ENDOSKOPSKA OP. SINUSOV IN POLIPOV (FESS)

Endoskopska operacija sinusov in odstranitev polipov, angleško functional endoscopic sinus surgery (FESS) lahko bistveno olajša težave bolnikom s kroničnim vnetjem sluznice nosu in sinusov (kroničnim rinosinuzitisom, KRS) z nosnimi polipi ali brez nosnih polipov, saj povrne dihanje skozi nos, v mnogih primerih odpravi z vnetji sinusov povezane glavobole in v mnogih primerih povrne s polipi povezano izgubo voha.

Indikacije za poseg

Kronično vnetje sluznice nosu in sinusov (kronični rinosinuzitis, KRS) z nosnimi polipi ali brez nosnih polipov, pri katerem z zdravili ne dosežemo kontrole bolezni - zmanjšanja simptomov na blago stopnjo ali pri katerem imajo bolniki zmanjšano kvaliteto življenja.

 

Simptomi KRS so zamašenost nosu, obilen in gostejši izcedek iz nosu, delna ali popolna izguba voha, pogosto tudi pritisk ali celo obrazna bolečina in glavobol v predelu prizadetih sinusov. Bolniki imajo simptome več mesece, pogosto več let. KRS močno poslabšuje kvaliteto življenja, ovira študij, delo, šport, spanje, komunikacijo in druženje, to pa seveda opazijo tudi družinski člani in ljudje v okolici. Bolezen se ugotovi z endoskopijo nosu in / ali s CBCT (CT) slikanjem sinusov.

Kako poteka poseg

V splošni anesteziji skozi nosnici v sluznico dodatno injiciramo lokalni anestetik, operiramo ves čas z endoskopom in videokamero, uporabljamo pa drobne kleščice in ščipalke z le nekaj mm velikimi čeljustmi. Zelo natančno odstranimo vse polipe, debelo, vneto sluznico in kostne pregradice, da široko odpremo vse prizadete sinuse in razširimo njihova naravna ustja. Tako omogočimo učinkovito pooperativno izpiranje s fiziološko raztopino in dostop nosnih zdravil do vseh sinusov.

Okrevanje

Manjše krvavitve so možne največ 24 ur po posegu, nekaj dni je možen blag glavobol. Krvavkasti izcedki iz nosu in obloge v nosu so pričakovani do 14 dni. Na koži nosu ali obraza se običajno ne vidi, da ste imeli poseg. Po posegu priporočamo 7 dni uživanje mlačne hrane in tekočine, izogibanje soncu in vročim prostorom ter vroči vodi.