Korekcija štrlečih uhljev

Desno in levo uho sicer nista v središču obraza, ga pa lepo uokvirjata in ju zato tudi radi okasimo z zanimivim nakitom. Naš sogovornik nas najpogosteje gleda v obraz iz polprofila, tako da v višini našega nosu hkrati gleda tudi eno ali drugo uho. Obliko in položaj štrlečih uhljev lahko naredimo estetsko in z obrazom uskjaljeno s kirurško korekcijo. Povešeni ali raztegnjeni mečici lahko s kirurško korekcijo povrnemo njeno nežno in privlačno obliko.

Indikacije za korekcijo uhljev - otoplastiko in korekcijo mečice

Otapostaza ali štrleča ušesa za več kot 25 stopinj ali 2 cm od ravnine kosti mastoida (bradavičnika) po 6.letu starosti; z obrazom zraščena mečica; raztegnjena mečica nad 2 cm ali 1/3 dolžine celega uhlja.

Kako poteka poseg

Korekcija uhljev (otoplastika) v splošni ali lokalni anesteziji, rez kože je na zadnji strani uhlja; korekcija mečice v lokalni anesteziji.

Okrevanje

Po korekciji uhljev namestimo prevezo preko uhljev okrog glave, da zaščitimo ušesa v novem, pravilnem položaju in omogočimo mirno celjenje. Doma svetujemo 1 teden počitek, izogibanje soncu, nežno hlajenje preko preveze, izogibanje močenju glave. 7 dni po posegu snamemo prevezo in odstranimo šive kože, potem pa svetujemo  podnevi še 2 tedna, ponoči pa še 4 tedne nošenje preveze za glavo ali elastičnega traku preko ušes.