RADIOFREKVENČNA MUKOTOMIJA NOSNIH ŠKOLJK

Dihanje skozi nos lahko izboljšamo z minimalno invazivnim posegom - radiofrekvenčno (RF) mukotomijo spodnjih nosnih školjk. Z RF elektrodo skrčimo zadebeljeno podsluznico nosnih školjk, ki ovira prehodnost nosu za dihanje.

Indikacije za poseg

Zadebelitev in povečanje spodnjih nosnih školjk zaradi alergijskega rinitisa, nosne hiperreaktivnosti, medikamentoznega rinitisa (z zdravili povzročene zadebelitve).

 

Zamašenost nosu podnevi in / ali ponoči nam krati koncentracijo pri delu in študiju, moti spanec, povzroča smrčanje in suha usta ter s tem neugodno vpliva na zdravje zob ter mehkih obzobnih tkiv. Spodnji nosni školjki sta začasno nabrekli tudi pri virusnih ali bakterijskih okužbah dihal, med nosečnostjo zaradi vpliva hormonov, po poškodbah in operacijah.

Kako poteka poseg

Skozi nosnici injiciramo lokalni anestetik, nato z radiofrekvenčno (RF) elektrodo na več mestih tretiramo podsluznično tkivo desne in leve spodnje nosne školjke, saj je prav tu zadebelitev največja. Spodnji nosni školjki dodatno tudi potisnemo v ugodnejši, lateralni (stranski) položaj, da pridobimo še dodaten prostor za tok zraka skozi nos. Pol ure po posegu lahko odidete domov. Učinek se pokaže že v nekaj dneh, polni učinek RF tretmaja lahko pričakujemo v 6 tednih, traja več let ali za vedno.

Okrevanje

4 do 7 dni lahko čutite zamašenost nosu in blag glavobol. Nekaj tednov pričakujemo manjše obloge v nosu. Na koži nosu ali obraza se ne vidi, da ste imeli poseg.