Septoplastika in rinoseptoplastika

Izboljšanje dihanja skozi nos in z obrazom usklajen, pravilnejši ter estetski izgled nosu (nosnega hrbta in nosne konice) sta cilja pri posegu  rinoseptoplastika. Odprta rinoseptoplastika v primerjavi z zaprto omogoča bistveno boljši prikaz struktur in simetrično postavitev hrustančnih presadkov (graftov), ki zagotavljajo dolgotrajen rezultat. Septoplastika je poseg, pri katerem izravnamo nosni pretin (septum) v hrustančnem in kostnem delu, običajno napravimo hkrati še radiofrekvenčno (RF mukotomijo) nosnih školjk; pri manjših nepravilnostih naredimo endoskopsko septoplastiko, pri bolj zvitem, ukrivljenem  ali zlomljenem nosnem pretinu pa klasično septoplastiko.

Indikacije za septoplastiko in rinoseptoplastiko

Estetsko in funkcionalno moteče nepravilnosti nosnega hrbta in septuma; povešena ali asimetrična nosna konica; oteženo dihanje skozi nos zaradi deviacije sepuma ali / in nosnega hrbta; izbokline na nosnem pretinu – kriste in spine.

Kako poteka poseg

V splošni anesteziji. Pri odprti rinoplastiki rez kože pod nosno konico. Pri zaprti rinoplastiki in septoplastiki rez sluznice skozi nos. Pri endoskopski septoplastiki minimalni rezi sluznice. Za hrustančne presadke (grafte) uporabimo vaš lastni hrustanec.

Okrevanje

V večini primerov ne vstavljamo nosne tamponade. Bolečine in krvavkasti izcedki ter nabiranje oblogic v nosu so možni od 7 do 14 dni po posegu. Svetujemo nežno čiščenje nosu s fiziološko raztopino in uporabo nevtralnih gelov za nos. Potrebno se je izogibati telesnim naporom, dvigovanju bremen, stiku nosu z vodo in napornemu športu vsaj 2 tedna.

 

Pri rinoplastiki odstranimo opornico za nosni hrbet in šive kože 7 dni po posegu, takrat tudi že zbledi obarvanje kože nosu in lic. Oteklina nosu se začne postopno manjšati in se resorbira 2 do 6 mesecev po operaciji. Po rinoplastiki odsvetujemo šport do 2 meseca, nošenje očal 6 tednov. Oblika nosu se stabilizira po 1 letu, takrat je tudi povrnjena samočistilna sposobnost nosne sluznice, da sama odstranjuje sluz iz nosu.