Izrez sprememb na sluznici ust

Obraz in vrat sta zaradi svoje dolgoletne izpostavljenosti sončnim žarkom mesto nastanka kožnih sprememb, tako predrakavih kot tudi rakastih. Sumljive, pa tudi neestetske kožne spremembe je potrebno čim prej, dokler so še omejene, odstraniti in mnogokrat tudi histopatološko verificirati. Pri izrezu kožne spremembe sredine obraza (na nosu, ustnicah, licih in čelu) ter na ušesih v skladu z estetskimi principi nastalo tkivno vrzel zapolnimo s kožnim presadkom podobne debeline in barve.

Indikacije za odstranitev kožnih sprememb

Razjede in rane,ki se ne zacelijo 14 dni ali imajo privzdignjen, trši rob; rastoče kožne spremembe, podkožne zatrdline, neenakomerno obavane spremembe.

Kako poteka poseg

V lokalni anesteziji.

Okrevanje

24 ur po posegu svetujemo nežno hlajenje operiranega predela. Bolečine po odstranitvi kožne spremembe so prisotne 2 do 7 dni, v tem času svetujemo počitek, izogibanje vročim prostorom, mehko hrano. Do zacelitve in odvzema šivov rane ne smete močiti z vodo. Operiranega predela še 12 mesecev ne smete izpostavljati soncu, zato svetujemo uporabo zaščitnih sredstev in kreme z visokim zaščitnim faktorjem nad 50.